L'Observatori i el Servei d'Atenció Integral LGBTI+ del Consell Comarcal del Vallès Oriental han elaborat una infografia per visibilitzar situacions de discriminació que experimenta el col·lectiu
El 17 de maig de 1990 l’OMS va suprimir l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. Consegüentment, es va establir aquesta data com a Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia.
En tots aquests anys, s’ha produït avenços pel que fa als drets de les persones del col·lectiu LGBTI+. Un exemple n’és la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que té l’objectiu d’assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.
Tot i així se segueixen produint discriminacions que no permeten al col·lectiu una vida plena. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, s’han registrat a les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Granollers i Mollet del Vallès un total de 9 fets delictius el 2020 i 12 fets delictius el 2021, categoritzats com a delictes d’odi i discriminació per raó de LGBTI-fòbia. Els delictes d’odi són infraccions penals on se selecciona la víctima, el lloc o l’objecte de la infracció per la seva pertinença -real o suposada- a un grup per raó de la seva raça, origen nacional o ètnic, l’idioma, la religió, la minusvalidesa física mental, l’orientació sexual o altres factors similars.
El Consell Comarcal del Vallès Oriental, aprofitant la data commemorativa del 17 de maig, amb col·laboració entre l’Observatori i el Servei d’Atenció Integral LGBTI+, vol donar visibilització aquestes situacions de discriminació fent difusió de la següent infografia.